Η Vodafone στηρίζει για 4η χρονιά το BLIND.GR

Λογότυπο Vodafone

Η Vodafone στηρίζει για τέταρτη συνεχή χρονιά το www.blind.gr, τον πρωτοποριακό, για τα ελληνικά δεδομένα, πολυμορφικό κόμβο επικοινωνίας και πληροφόρησης των ατόμων με προβλήματα όρασης. Το www.blind.gr επεκτείνει τις υπηρεσίες του δημιουργώντας τον πρώτο Τηλεαναγνώστη Πληροφοριών Ιστοσελίδων, με την εγκατάσταση της πλατφόρμας τηλεφωνικής πλοήγησης RSS WebRhetor Feed της e-rhetor. Η ενέργεια εντάσσεται στο πολυδιάστατο πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας που εφαρμόζει η Vodafone, και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της ισότιμης πρόσβασης στην επικοινωνία. Το www.blind.gr αποτελεί δράση του Συλλόγου Τεχνολογικής Ανάπτυξης Τυφλών (Σ.Τ.Α.Τ.).

Η νέα υπηρεσία έχει στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση της φωνητικής πύλης του κόμβου, που απαντά στο σταθερό τηλέφωνο 210 5226600, εξασφαλίζοντας στα άτομα με αναπηρία, το δικαίωμα της άμεσης πληροφόρησης από πολλαπλές πηγές. Ο Τηλεαναγνώστης κάνει, σε πραγματικό χρόνο, ανάγνωση του περιεχομένου από ενημερωτικά portals, εφημερίδες, blogs και άλλες ιστοσελίδες, μέσω της τηλεφωνικής φωνητικής πλοήγησης σε πλήρη κείμενα.

Οι ιδιοκτήτες ιστοτόπων, που παρέχουν ή θα παρέχουν ροή πληροφοριών RSS, μπορούν να ενταχθούν στον Τηλεαναγνώστη δωρεάν, απλά επικοινωνώντας με τον Σ.Τ.Α.Τ., εμπλουτίζοντας τον ιστότοπό τους με ένα εργαλείο εναλλακτικής και απόλυτης πρόσβασης για όλους.

Δικαίωμα χρήσης της νέας υπηρεσίας Τηλεαναγνώστη έχουν πολίτες με πιστοποιημένο πρόβλημα όρασης και βαριάς κινητικής αναπηρίας, μέσω αιτήσεων που θα βρουν - προς το παρόν - στην Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και στον Σ.Τ.Α.Τ.

Επιπλέον, μία από τις υπηρεσίες που προσφέρει το www.blind.gr είναι η τεχνολογία αναγνώρισης φωνής, κάνοντας έτσι ευκολότερη την πλοήγηση στη φωνητική πύλη του κόμβου. Αυτή η υπηρεσία, δίνει τη δυνατότητα να τη χειριστούν και άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες, αφού για τη λήψη οποιασδήποτε πληροφορίας χρειάζεται μόνο η φωνή του χρήστη. Παράλληλα, ο κόμβος συνεχίζει την παροχή πληροφοριών από την αρθρογραφία του ημερήσιου τύπου, ανακοινώσεις συλλόγων και φορέων σχετικών με τους τυφλούς, νέα από τις τεχνολογικές εξελίξεις κ.λπ.

Μία ακόμη υπηρεσία του κόμβου είναι η blind o.c.r. (optical character recognition), η οποία επιτρέπει στους εγγεγραμμένους στο blind.gr να μετατρέψουν σε προσβάσιμο και αναγνώσιμο κείμενο, τις εικόνες και τα αρχεία pdf. Μέσω της υπηρεσίας αυτής, τα άτομα με προβλήματα όρασης, έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά κείμενα που ήταν απροσπέλαστα από το εξειδικευμένο λογισμικό πρόσβασης στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (αναγνώστες οθόνης και αναγνώστες κειμένου).

Όπως τα τελευταία τρία χρόνια έτσι και φέτος, όλες οι δυνατότητες του πολυμορφικού κόμβου www.blind.gr θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης "Autonomia Expo", η οποία πραγματοποιείται από τις 28 ως τις 30 Μαΐου, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.

---

Οι υπηρεσίες της φωνητικής πύλης του blind.gr, της Οπτικής Αναγνώρισης Εγγράφων (OCR) και του Τηλεαναγνώστη έχουν αναπτυχθεί και υποστηρίζονται από την e-rhetor.