Ο πρωτοποριακός κόμβος www.blind.gr επεκτείνει τις υπηρεσίες και την πολυμορφικότητα του με την υποστήριξη της Vodafone

Λογότυπο Vodafone

Η Vodafone στηρίζει για 3η συνεχή χρονιά το www.blind.gr, τον πρωτοποριακό, για τα ελληνικά δεδομένα, πολυμορφικό κόμβο επικοινωνίας και πληροφόρησης των ατόμων με προβλήματα όρασης. Το www.blind.gr επεκτείνει τις υπηρεσίες και την πολυμορφικότητά του, καλύπτοντας πλέον και τις ανάγκες των ατόμων με βαριές κινητικές αναπηρίες. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πολυετούς στρατηγικής που εφαρμόζει η Vodafone στον τομέα της Εταιρικής Υπευθυνότητας, με στόχο την αύξηση της ισότιμης πρόσβασης στην επικοινωνία. Το www.blind.gr αποτελεί μία δράση του Συλλόγου Τεχνολογικής Ανάπτυξης Τυφλών (ΣΤΑΤ).

Στη φωνητική πύλη του κόμβου, που απαντά στο σταθερό τηλέφωνο 210 5226600, έχει προστεθεί η τεχνολογία αναγνώρισης φωνής, κάνοντας έτσι ευκολότερη την πλοήγηση σε αυτή. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα να τη χειριστούν άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες, αφού για τη λήψη οποιασδήποτε πληροφορίας χρειάζεται πλέον μόνο η φωνή του χρήστη. Επίσης, επεκτείνεται και η παρεχόμενη πληροφορία από το blind.gr.

Επιπλέον, το blind.gr, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με προβλήματα όρασης να ψυχαγωγηθούν με τη δημιουργία του πρώτου διαδραστικού τάβλι. Οι τυφλοί και τα άτομα με περιορισμένη όραση, μπορούν πλέον να διασκεδάζουν παίζοντας τάβλι με τους φίλους τους, ανεξάρτητα από το εάν αυτοί έχουν ή όχι κάποια αναπηρία. Με τον τρόπο αυτό, μέσω της διασκέδασης το παιχνίδι συμβάλλει και στην κοινωνική ένταξη των τυφλών στο υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Το τάβλι, ξεκινάει την πιλοτική του λειτουργία σήμερα έχοντας τη δυνατότητα διεξαγωγής 10 παιχνιδιών ταυτόχρονα και παρέχεται δωρεάν σε όλους. Δεδομένου ότι είναι το πρώτο παιχνίδι μέσω διαδικτύου στο οποίο έχουν πρόσβαση και οι πολίτες με αναπηρία όρασης, παρουσιάζει τεχνολογικές καινοτομίες όπως η ηχητική αναγγελία των κινήσεων, της εκάστοτε ζαριάς και άλλων χρηστικών πληροφοριών κατά τη διεξαγωγή του παιχνιδιού.

Μία ακόμη υπηρεσία του κόμβου είναι η blind o.c.r. (optical character recognition), η οποία επιτρέπει στους εγγεγραμμένους στο blind.gr να μετατρέψουν σε προσβάσιμο και αναγνώσιμο κείμενο, τις εικόνες και τα αρχεία pdf. Τα άτομα με προβλήματα όρασης, έχουν πλέον πρόσβαση σε ηλεκτρονικά κείμενα που μέχρι σήμερα ήταν απροσπέλαστα από το εξειδικευμένο λογισμικό πρόσβασης στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (αναγνώστες οθόνης και αναγνώστες κειμένου). Στέλνοντας απλά ένα e-mail στο ocr @ blind.gr με συνημμένο το αρχείο της εικόνας ή το pdf., σε λίγα λεπτά θα λάβουν στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ένα μήνυμα από την υπηρεσία, που θα παρέχει το προσβάσιμο και αναγνώσιμο πλέον αρχείο.
Όπως τα τελευταία δύο χρόνια έτσι και φέτος, οι δυνατότητες του πολυμορφικού κόμβου www.blind.gr θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Αυτονομία Expo 2009», η οποία πραγματοποιείται από τις 15 ως τις 17 Μαΐου, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

---

Η υπηρεσία της τηλεφωνικής πύλης του blind.gr, του διαδικτυακού προσβάσιμου ταβλίου και της οπτικής αναγνώρισης εγγράφων έχουν αναπτυχθεί και υποστηρίζονται από την e-rhetor.