CallingWeb: Η φωνητική πύλη του Διαδικτύου

Λογότυπο CallingWeb

Ο Σύλλογος Τεχνολογικής Ανάπτυξης Τυφλών (ΣΤΑΤ, www.stat.net.gr) ανακοίνωσε την έναρξη της υπηρεσίας τηλεανάγνωσης CallingWeb (www.CallingWeb.org) στον τηλεφωνικό αριθμό 210-8610100 (απλή αστική χρέωση). Η υπηρεσία αποτελεί μία πρωτοποριακή τηλεφωνική πύλη στο διαδίκτυο και επιτρέπει στο χρήστη που καλεί να πλοηγείται φωνητικά και να ακούει τις αναρτήσεις από δεκάδες ιστοσελίδες της επιλογής του. Αναμένεται να εξυπηρετήσει χιλιάδες συμπολίτες μας που είναι ψηφιακά αποκλεισμένοι και δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πληροφορία, χρησιμοποιώντας το πιο οικείο μέσο επικοινωνίας: το απλό τηλέφωνο. Το CallingWeb τελεί υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (ΕΟΤ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων (ΠΑΣΥΠΚΑ).

Με λίγα λόγια:

 1. Καλέστε το 210-8610100.
 2. Προχωρήστε στην περιοχή "ελεύθερης πρόσβασης".
 3. Με βάση τις οδηγίες που θα ακούσετε πείτε την ιστοσελίδα που επιθυμείτε, όπως για παράδειγμα πείτε "ΠΟΕΣΥ" (*).
 4. Κατά την ακρόαση των διαθέσιμων τίτλων των άρθρων, πείτε τη λέξη "περισσότερα" για να ακούσετε όλο το άρθρο.
 5. Λέγοντας "βοήθεια" σε κάθε σημείο μπορείτε να λαμβάνετε αναλυτικές οδηγίες για τις λειτουργίες του CallingWeb.

(*) Πείτε "λίστα" για να ακούσετε τη λίστα με τις διαθέσιμες ιστοσελίδες.

Η σχεδίαση και τα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας CallingWeb αποτελούν μία διεθνή καινοτομία της e-rhetor (www.e-rhetor.com), που με την αρωγή του ΣΤΑΤ προσαρμόζεται για την εξυπηρέτηση και των πολιτών με αναπηρία. Μερικά από τα ιδιαίτερα στοιχεία του CallingWeb είναι:

 • Πρόσβαση σε πολλαπλές ιστοσελίδες από ένα κοινό τηλεφωνικό νούμερο: η δυνατότητα αυτή κάνει την υπηρεσία ελκυστική στο χρήστη που καλεί, καθώς έχει διαθέσιμες όλες τις ιστοσελίδες για να πλοηγηθεί σε αυτές.
 • Κοινό φωνητικό διάλογο πλοήγησης για όλες τις ιστοσελίδες: ο χρήστης μαθαίνει και εξοικιώνεται γρήγορα με τον τρόπο πρόσβασης, βελτιώνοντας έτσι την εμπειρία που αποκτά.
 • Έλεγχος μέσω φωνής ή/και πλήκτρων: ο χρήστης μπορείς να ελέγχει το διάλογο με τη φωνή του ή τα πλήκτρα του τηλεφώνου. Ο χρήστης διαλέγει την διεπαφή που τον εξυπηρετεί, γεγονός που καθιστά το CallingWeb προσβάσιμο για πολλές ομάδες (π.χ. τυφλοί, κινητικά ανάπηροι κλπ).
 • Ελαχιστοποίηση του κόστους φωνητικής πύλης: η ανοικτή φωνητική πύλη του CallingWeb παρέχεται στις ιστοσελίδες μέσω απλής εγγραφής και δεν απαιτεί την κοστοβόρα ανάπτυξη λογισμικού κατά παραγγελία όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Δεν απαιτεί την κτήση και συντήρηση υλικού και λογισμικού.

Η συνεργασία του ΣΤΑΤ με την e-rhetor εγγυάται την βιωσιμότητα και εξέλιξη της υπηρεσίας. Η ανάπτυξη της τεχνολογικής υποδομής, η λειτουργική υποστήριξη και η σχεδιαζόμενη εξέλιξη του CallingWeb, που μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει οποιασδήποτε μορφής χρηματοδότηση, θα στηριχθεί οικονομικά από ετήσιες συνδρομές χαμηλού κόστους για όσες ιστοσελίδες επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό και να εξυπηρετήσουν ψηφιακά αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες, καθώς και στην προαιρετική αγορά κάρτας μέλους από όσους χρήστες επιθυμούν να είναι μέλη του CallingWeb. Στην υπηρεσία εντάσσονται δωρεάν οι ιστοσελίδες αναπηρικών μη-κερδοσκοπικών φορέων. Οι χρήστες έχουν απεριόριστη, δωρεάν καθημερινή πρόσβαση στις συνδρομητικές-εγγεγραμμένες ιστοσελίδες, ενώ στα μέλη του CallingWeb παρέχεται επιπρόσθετα η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα επιθυμούν ανεξάρτητα με το αν είναι ενταγμένη στους συνδρομητές, καθώς και σε ένα σύνολο επιπλέον λειτουργιών. Τις κάρτες μέλων (αξίας 11,30 Ευρώ για 30 ημέρες, 1 ώρα την ημέρα χρήσης) μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τις προμηθεύονται από όλους τους επίσημους φορείς τυφλών της χώρας:

 • Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (ΕΟΤ)
 • Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (ΠΣΤ), κεντρικά και όλες οι τοπικές ενώσεις
 • Φάρος Τυφλών της Ελλάδος
 • Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Όρασης Μάγνητες Τυφλοί

Περισσότερες πληροφορίες για την υπηρεσία CallingWeb αλλά και τη διαδικασία εγγραφής της ιστοσελίδας σας μπορείτε να βρείτε στο http://callingweb.org. Επιπρόσθετα, στο twitter (http://twitter.com/CallingWeb) θα αναρτώνται όλα τα νέα για την υπηρεσία, όπως νέες ιστοσελίδες που εντάσσονται, νέες λειτουργίες και σχετικές εκδηλώσεις.

Για τον ΣΤΑΤ
Ο Σ.Τ.Α.Τ. είναι μη κερδοσκοπικό πρωτοβάθμιο σωματείο που διοικείται από τυφλούς και συγκροτείται από μέλη που είναι τυφλοί, έχουν μειωμένη όραση, γονείς και κηδεμόνες, καθώς και πολίτες χωρίς αναπηρία αλλά με κάποια σχέση με αυτή. Ο Σ.Τ.Α.Τ. παρέχει υπηρεσίες προς τους τυφλούς αλλά και προς το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο (εταιρείες, κρατικοί φορείς, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις κ.α.) επιτυγχάνοντας την αλλαγή του τρόπου ζωής των Α.με.Α, με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Για την e-rhetor
Η e-rhetor ιδρύθηκε το 2001 και είναι μία πρωτοπόρος εταιρεία με υψηλή τεχνογνωσία στον τομέα των γλωσσικών και φωνητικών τεχνολογιών. Μέχρι σήμερα έχει επιδείξει έντονη ερευνητική και αναπτυξιακή δραστηριότητα που οδήγησαν καινοτόμες ιδέες σε εμπορικές εφαρμογές, όπως το πρώτο Ελληνικό σύστημα σύνθεσης ομιλίας για αναγνώστες οθόνης (2002) και για κινητά τηλέφωνα (2004), και την πρώτη τηλεφωνική υπηρεσία πλοήγησης σε ροές RSS WebRhetor Feed (2009).

Σύλλογος Τεχνολογικής Ανάπτυξης Τυφλών
Λέσβου 21-23, 5ος όροφος
112 56, Αθήνα
τηλ: 210 5241606
fax: 210 5241606
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.